Woodstock ’99 was een rockfestival bij Rome, New York, dat zijn epische voorloper uit 1969 moest laten verbleken. Het liep heel anders. Op een snikheet festivalterrein, waar water en eten onbetaalbaar waren, eindigde het evenement in rellen en brandstichtingen. Wat ging er mis?
Waardeloze planning
Het festivalterrein was geschikt voor 50.000 mensen – terwijl er 400.000 bezoekers kwamen opdagen. Die hadden geen ruimte om hun tentjes op te zetten – en ook beperkte toegang tot de weinige dixi’s, waar enorme rijen voor ontstonden. De dixi’s overstroomden al snel, waardoor het kampeerterrein veranderden in een mengsel van modder, poep en pis.
Hitte, hitte, hitte
Erger nog, het festival werd gehouden op een verlaten luchtmachtbasis en bestond dus vooral uit beton. Zonder schaduw, zonder voldoende drinkwater, en dat met temperaturen die richting de 40 graden gingen. Minstens één bezoeker overleed aan oververhitting – en de gebrekkige voorzieningen waren waarschijnlijk een belangrijke oorzaak voor het geweld dat zou volgen.
Woekerprijzen
Het hete Woodstock ’99 was misschien vol te houden geweest als water betaalbaar was. Dat was het niet – een halve liter water kostte omgerekend 6 dollar. Snacks zoals pizzapunten en hotdogs kosten 12 dollar of meer – nog een belangrijke reden voor het chagrijn van de ‘feestgangers’. En dat voor een festival dat toch al een prijzige €150 had gekost. De weinige e-mailstations waren ook al snel overbezet. Bezoekers die eten van buitenaf wilden bestellen, zoals een mooie en lekkere taart wilden bestellen op https://www.jeeigentaart.nl/, hadden dus pech.
Muziek en geweld
Luister, wij zijn ook rockfans – en in een normale setting was de lineup, die vooral uit ruige rock en nu metal bestond, geen probleem geweest. Maar de sonische agressie van bands als Korn, Rage Against the Machine, Insane Clown Posse en Megadeth werd door dit publiek overgenomen. Zeker toen Fred Durst van Limp Bizkit het oververhitte publiek aanmoedigde om “elkaar te verwonden, alle regels te breken, en woedend te worden” begon de boel uit de hand te lopen.
Brand, plunderingen en aanrandingen
Toen de Red Hot Chili Peppers ‘Fire’ van Jimi Hendrix coverden, begonnen sommige bezoekers brandjes – in de bergen afval op het terrein, die uiteraard niet opgeruimd waren. De vreugdevuurtjes veranderden in grote branden. Festivalbezoekers begonnen stands te slopen en in de fik te steken, plunderden de kraampjes, en randden vrouwen aan. De onderbemande beveiliging kon de situatie niet aan, en het festival from hell moest beëindigd worden door de oproerpolitie.